top of page
  • Writer's pictureMichael Raymakers

REVIEW: WANDAVISION (DISNEY+)


Wanda Maximoff en Vision als gelukkig gezin. Foto: Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios WandaVision volgt de Avengers Wanda Maximoff en The Vision, direct na de evenementen in de film Avengers: Endgame (2019). Elizabeth Olsen en Paul Bettany keren terug in desbetreffende rollen voor deze negen afleveringen tellende mini-serie op Disney+. Een serie die je vanaf de eerste minuten meer vragen doet oproepen dan antwoorden doet geven. En dat allemaal in de setting van Amerikaanse sitcoms van de jaren '60 tot heden. Een gewaagde kans of een schot in de roos voor Marvel na de meest succesvolle film allertijden? Al vrij snel na de aankondiging dat Disney met een eigen streamingdienst zou komen, kwam het bedrijf naar buiten met de belofte om de superhelden uit de Marvel stal flink uit te gaan diepen doormiddel van tv-series. The Falcon and The Winter Soldier, Loki en WandaVision zouden de eerste in de rij gaan zijn voor de eerste content op het streamingsplatform, series die direct beïnvloed zijn en invloed zouden gaan hebben op toekomstige films in de Marvel Cinematic Universe. WandaVision in deze zou een inleiding zijn voor het tweede deel in de Doctor Strange reeks, getiteld Multiverse of Madness. Echter gooide de welbekende pandemie roet in de planning en kwam de serie met Olsen en Bettany als eerste in 2021 aan bod.

Foto: Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios De serie opent met de hoofdpersonages in het idyllische stadje Westview geheel in een Amerikaanse sitcom setting uit de jaren '60 van de vorig eeuw (denk The Dick Van Dyke Show en Bewitched), compleet met beeldratio en filmtechnieken uit die tijd. Gedurende de afleveringen verandert de setting steeds naar een ander decennia en kom je langzaam maar zeker achter de reden en het waarom deze twee superhelden zich bevinden in deze rare realiteit. Een concept dat zeker bijzonder te noemen is, maar voor een gigant als Marvel een mogelijkheid om zich echt eens te focussen op hun personages, zonder zich zorgen te maken om andere helden ook een moment te geven in de spotlight, enkel om de beperkte speelduur van een film te vullen. Elizabeth Olsen en Paul Bettany krijgen dan ook eindelijk te kans om hun acteerkunsten tentoon te spreiden en doen dit met zichtbaar plezier en verve. En het geeft ook de mogelijkheid om nieuwe personages te introduceren, zoals een inmiddels volwassen geworden Monica Rambeau (die we al eerder zagen als klein meisje in Captain Marvel), een kick-ass agent van S.W.O.R.D., subliem gespeeld door Teyonah Parris. Ook komen Darcy Lewis (uit Thor) en FBI-agent Jimmy Woo (Ant-Man) terug om acte de presénce te geven. Maar de bijrol die echt de show steelt is toch wel Kathryn Hahn als charmante, maar tegelijkertijd sinistere buurvrouw Agnes.

Teyonah Parris als de volwassen Monica Rambeau. Foto: Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios WandaVision geeft de Marvel fans genoeg zogenaamde easter-eggs om van te smullen gedurende de show, maar de kracht van deze serie is toch wel het verhaal. De thema's rauw en verlies spelen een grote rol, en de makers weten dit met veel tact en emotie over te brengen. Als enorme fan van de comics en films heb ik echt elke week zitten genieten en ben dan ook zeer benieuwd naar de volgende pareltjes van Marvel op Disney+ en hoe deze invloed gaan hebben op de nog komende films in de toekomst. "But what is grief, if not love persevering?"

WandaVision Regisseur: Matt Shakman Platform: Disney+ Releasedatum: 15 januari 2021 Hoofdrollen: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Teyonah Parris en anderen.


bottom of page