top of page
  • Writer's pictureMichael Raymakers

REVIEW: THE BATMAN (2022)In de meer dan tachtig jaar dat het personage van Batman bestaat, hebben we al tal van versies gezien in verschillende media. En met een superheld zo iconisch als The Dark Knight, was het niet lang wachten op een nieuwe film met het alter ego van Bruce Wayne in de hoofdrol. Maar weet regisseur Matt Reeves weer iets vernieuwends te bieden met The Batman? The World's Greatest Detective

Een van de fascinerende karaktereigenschappen van Bruce Wayne is dat hij een briljant onderzoeker is. Dit is waarom hij vaak nauw samenwerkt met politieagent Jim Gordon en samen tot het vinden van bewijs komt, om uiteindelijk criminelen in de kraag te vatten. Dit element uit de comics was tot op heden nooit echt uitgewerkt in de films, maar The Batman opent juist hiermee en zet meteen de toon voor de rest van de film. Een reeks van gruwelijke moorden op belangrijke politieke figuren in Gotham City worden opgeëist door een crimineel genaamd The Riddler (Paul Dano), en zorgt ervoor dat agent Gordon (Jeffrey Wright) vaak de hulp inroept van The Batman (Robert Pattinson), een mysterieus iemand verkleed als een vleermuis, die zich al twee jaar bezig houdt met bestrijden van de misdaad in Gotham. In alle corruptheid die gaande is, vertrouwen de twee alleen elkaar en dit leid tot progressie in de zaak. Gaandeweg komt Batman in contact met Selina Kyle (Zoë Kravitz) en stuit op de opkomende gangster Penguin (Colin Farrell).

Riddle Me This Er was voor de opnames van de film veel kritiek op het casten van Robert Pattinson als Batman. De meeste mensen zullen hem alleen kennen van de Twilight-films en die waren nu niet bepaald hoogstaand. Maar in de tien jaar die volgde, heeft Pattinson niets anders gedaan dan bewezen dat hij een veelzijdig acteur is, met onder andere rollen in Good Time (2015) en The Lighthouse (2019) . Hoe hij gestalte geeft aan de getergde Wayne is geweldig en iets wat we nog niet eerder gezien hebben bij andere acteurs. Met zo min mogelijk dialoog en vooral acteren met de ogen, laat hij de kijker merken hoe getraumatiseerd Bruce Wayne werkelijk is. In voorgaande films was het verschil tussen de miljonair en misdaadbestrijder vrij duidelijk, maar in The Batman is die grens vrijwel nergens te bekennen. Voeg daarbij de ijzersterke bijrollen van Kravitz als de eveneens getergde Selina Kyle, een onherkenbare Colin Farrell als The Pinguin, een zichtbaar genietende Dano als de op de Zodiac-moordenaar geïnspireerde Riddler en kleine, maar effectieve rol van Andy Serkis als Alfred, en je hebt een duistere misdaad thriller die smaakt naar meer.

I'm Vengeance Matt Reeves had een duidelijke visie toen hij begon aan deze versie van 'the caped crusader' en het resultaat is een fijne, donkere mix van films als Chinatown (1974) en David Fincher's Se7en (1995) en Zodiac (2007). Had hij deze visie ook in minder drie uur kunnen vertellen? Absoluut. Maar ondanks dat ene minpuntje is deze film nog steeds meer dan moeite waard. En hoewel we in de jaren van films een paar geweldige Batman soundtracks hebben gehad, weet componist Michael Giacchino toch een eigen, maar eveneens nu al iconisch en herkenbaar geluid te geven aan The Batman. "Fear is a tool. When that light hits the sky, it’s not just a call. It’s a warning. For them."


Comments


bottom of page