top of page
  • Writer's pictureMichael Raymakers

REVIEW: THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER (DISNEY+)


Sam "Falcon" Wilson en Bucky "The Winter Soldier" Barnes. Foto: Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios Net als de vorige Marvel serie op Disney+, WandaVision, speelt The Falcon and the Winter Soldier zich af na de gebeurtenissen in de film Avengers: Endgame (2019). De twee beste vrienden van Steve Rogers (Captain America) dealen met de gevolgen van de 'Blip', die er dankzij Thanos voor zorgde dat de helft van de wereldbevolking opeens vijf jaar van de aardbodem verdween. Nu de Avengers dit hebben weten terug te draaien, is het voor iedereen merkbaar dat de wereld niet heeft stilgestaan en er zelfs groepen zijn die zich achter de denkwijze van Thanos scharen. Anthony Mackie en Sebastian Stan lieten in de Marvel films al zien dat ze perfect gecast waren als de twee oorlogsveteranen Wilson en Barnes. Dankzij deze serie op Disney+ krijgen zij nu nog meer de kans om hun personages diepgang te geven. Door middel van actuele en volwassen thema's, zoals posttraumatische stress en de rassenkwestie in de Verenigde Staten, schuwt Disney het niet om zich met deze superhelden niet alleen meer te richten op de jongere kijkers.

Wyatt Russell als John Walker, de 'nieuwe' Captain America. Foto: Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios De serie volgt Sam en Bucky die allebei om moeten leren gaan met verantwoordelijkheden en duistere verledens, een nieuwe Captain America in de vorm van John Walker (ijzersterk gespeeld door Wyatt Russell, zoon van acteurs Goldie Hawn en Kurt Russell) en een gevaarlijke groep super soldiers, genaamd de Flag Smashers. Gaandeweg krijgen zij hulp van een aantal oude bekenden, zoals Sharon Carter (Emily VanCamp) en Helmut Zemo (Daniel Brühl). Vooral die laatste heeft er zichtbaar plezier in om de rol weer te mogen spelen na Captain America: Civil War (2016) en steelt dan ook elke scene die hij krijgt. Maar de beste bijrol is toch wel die van Isaiah Bradley, krachtig gespeeld door Carl Lumbly. Dankzij hem stijgt deze serie boven de oppervlakkigheid uit die soms gepaard gaat met al het superhelden geweld.

Sebastian Stan, Daniel Brühl en Anthony Mackie als The Winter Soldier, Zemo en The Falcon. Foto: Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios Na WandaVision, weet Disney+ met The Falcon and the Winter Soldier weer een succesvolle toevoeging te brengen aan de MCU (Marvel Cinematic Universe) en schept het hoge verwachtingen voor de volgende serie in de reeks, Loki, die vanaf 11 juni dit jaar te zien zal zijn op de streamingdienst. “You got to stop looking to other people to tell you who you are.”

The Falcon and The Winter Soldier Regisseur: Kari Skogland Platform: Disney+ Releasedatum: 19 maart 2021 Hoofdrollen: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Erin Kellyman en anderen.

bottom of page