top of page
  • Writer's pictureMichael Raymakers

AVENGERS: ENDGAME


Filmgeschiedenis is nog relatief jong, maar de bepalende momenten zijn makkelijk te vinden als men er op terugkijkt. Jaws (1975) was de start van de zogenaamde 'blockbuster' en zorgde ervoor dat grootse films steevast uitkomen tijdens de zomer. Star Wars (1977) zette de gehele filmwereld op zijn kop als het gaat om special en practical effects en veranderde het genre sci-fi voor altijd. Toy Story (1995) introduceerde 3D animatie aan de wereld en The Dark Knight (2008) liet ons zien dat een film over een superheld ook serieus aangepakt kon worden in de handen van een meer dan capabele filmmaker.

Toen regisseur Jon Favreau en producent Kevin Feige in 2008 hun handen ineen sloegen voor de eerste Iron Man, durfde zij nog niet te dromen over de grootsheid die Marvel Studios 10 jaar later zou neerzetten. Maar de visie was er al wel. Favreau wilde koste wat het kost acteur Robert Downey Jr. in de rol van Tony Stark, ook al had deze zijn beste tijd wel gehad, en was hij meer in het nieuws door zijn aanvaringen met drugs en prostituees. Downey was geboren voor de rol van exentrieke miljardair/superheld en de film werd een regelrechte hit. In een scene na de aftiteling werd al een zaadje gepland voor een eventuele gedeelde filmwereld met meerdere helden die elkaar zouden tegenkomen gedurende de jaren. Een concept dat Kevin Feige snapte als geen ander. Al decenia lang werd dit gedaan in de stripverhalen van Marvel Comics en Feige, als groot fan van het medium, werd al snel degene die een plan mocht gaan uitwerken waar de verhalen, werelden en personages elkaar zouden overlapen, kruissen en uiteindelijk samen zouden komen in The Avengers (2012).

Sindsdien zijn er maar liefst 21 films uitgekomen in een tijdbestek van tien jaar, die op wat voor manier dan ook met elkaar te maken hebben. De 'Marvel 'Cinematic Universe' was geboren, in een groeispurt beland en uiteindelijk volwassen geworden en onderweg om geschiedenis te gaan schrijven. Avengers: Endgame is behalve de ultieme climax van al dit harde werk, ook een eerbetoon aan alle fans rondom de wereld.

Ik weet nog als de dag van gister toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Marvel. Als vijfjarig jongetje opende ik de pagina's van een Spider-Man comic en ben sinds die dag ook nooit meer gestopt met het lezen van de verhalen over de legendarische karakters die ooit uit de pen kwamen vloeien van Stan 'The Man' Lee. Ik ben opgegroeid met deze personages en Endgame zorgde ervoor dat deze inmiddels volwassen man van 33 zijn ogen meerdere malen niet droog kon houden in de bioscoop. Tranen van blijheid, trots, maar vooral dankbaarheid aan Jon, Kevin, Stan en alle Avengers. Dankbaar dat ik filmgeschiedenis heb mogen meemaken. tekst: Michael Raymakers foto's: © Disney

bottom of page